|
35229. | Odnośnie wpisu numer: 35227 Żaden problem w prześciganiu się na pomysły, żaden.
Ten jest jednak zabawny.
Pomysł o ścieżce południowej za Osiedlem Podleśnym wzdłuż skraju lasu, biegnącej prostopadle od drogi Biskupskiej aż po drogę na cegielnię, to bardzo stary pomysł.
Takich pomysłów, własnych i pożyczonych, mogę zebrać i zasypać forum.
Ale podaj [...] jak sfinansować te pomysły. |
|
| Marszałek |
| Iława, Poniedziałek 23-05-2016 |
|
35228. | Odnośnie wpisu numer: 35226 Jeśli to jednak Pan, zamiast Pani Ewy Jackowskiej, ma wygrać następne wybory na Burmistrza Iławy, to startuj Pan z obwodnicą jako obywatel iławski.
Ostróda faktycznie będzie mieć fantastyczną obwodnicę od południa w kierunku na Morliny.
Natomiast ta Brodnica nie jest akuratnym przykładem cudownego rozwiązania jej obejścia. Mają już obwodnicę od południa, a teraz od wschodu, która jest najważniejszą obwodnicą, lecz mimo wszystko spełnia funkcję wewnętrzną miasta. Podobnie jak ta nasza iławska obwodnica, która przestała być obwodnicą a stała się raczej raczej śródmiejską Trasą Średnicową.
Tymczasem w Iławie czeka na realizację trasa obwodowa z Rudzienic w okolice Kałdun, dalej na Dół, Dziarny, przecinając ulicę Lubawską w lesie i poleci dalej w okolice za lokomotywownią, przez Wikielec i wróci do DK-16 za Stradomnem. Obwodnica marzenie.
Jednak przy zwyrodnieniu rządów, trwonieniu środków, bez szacunku do podwykonawców, mamy niedokończoną dekadę. I, gdyby PO rządziło to zanosiło się, że każdy Polak miałby skrzydła z lotkami. |
| |
| |
|
| Marszałek |
|
35227. | Z radością przyjąłem wiadomość z iławskiego ratusza. A, jak dobrze wiecie rzadko mi się to zdarza. Lasek miejski, który jest za stadionem ma być zaadaptowany i przywrócony do życia dla mieszkańców Iławy. Jako że Ja osobiście bardzo sobie cenię nasze iławskie lasy i dość często po nich spaceruję pomysł ten jak najbardziej mi się podoba i kibicuję aby został czym prędzej zrealizowany.
Od dawna też myślę nad ścieżką przy lesie od strony os. Podleśnego. Tam spotkać mnie na spacerze nie jest problemem ale także wiem, że wiele iławian spaceruje ze swoimi czworonogami, partnerami czy przyjaciółmi. Teren fajny bo przy lesie, przy działkach no i widok na Iławę w miarę fajny. Wyobrażam sobie jednak, że tę ścieżkę można nieco poprawić. Myślę, że można poprawić nawierzchnię i wyłożyć ścieżkę żwirem (dróżka zaznaczona na czerwono). Ścieżka jest równa, przyjemna i teren nie będzie zabetonowany więc utrzyma w pewnym stopniu naturalność ;)
Dla przykładu daję link http://tnijurl.com/8415a936d356 na długości tej ścieżki postawić kilka ławeczek, śmietniczków i myślę, że będzie to przyjemne miejsce dla spacerowiczów, biegaczy, kolarzy itp.
Na obu końcach tej ścieżki są dwa fajne tereny. O ile one nie są w prywatnych rękach bo takiej wiedzy nie mam, można zrobić coś w stylu miejsca spotkań. Gdzie w wyznaczonych miejscach (mini grillach) można rozpalić ognisko i wypić piwko pod chmurką. Takiego miejsca w Iławie niestety brak a z mojego doświadczenia wiem, że takie miejsca są chętnie uczęszczane (np w Warszawie nad Wisłą od strony Pragi), można postawić nawet mini scenę do małych koncertów, może znajdzie się jakieś miejsce na małą gastronomię ?
Na drugim końcu też jest ciekawa górka i mały placyk (zaznaczone na żółto) tam myślę, że można zrobić miejsce do wybiegu dla naszych czworonogów. Niech te kochane zwierzęta też mają swoje miejsce gdzie zabierze ich swój opiekun, spuści ze smyczy, rzuci patyk itp. O takie miejsce w Iławie też jest niezmiernie ciężko, a za spuszczenie psa ze smyczy może grozić nam mandat. Mało tego, uważam, ze gdyby powstało takie właśnie miejsce możliwe byłby masowe szkolenia psów, pokazy itp.
Czy byłby to drogi interes dla miasta? Nie mam pojęcia ale myślę, że najdroższe w tym wszystkim byłoby wyłożenie nawierzchni spacerowej. |
| |
| |
|
| Łukasz Tulwiński |
|
35226. | Jest zadanie dla iławskich samorządowców wszystkich szczebli. Nazywa się ono "OBWODNICA IŁAWY". Temat, który po latach zaniedbań ma szansę wrócić na pierwszy plan - zwłaszcza, że obwodnice zostały wywalczone tuż za miedzą: w Ostródzie, Nowym Mieście, Brodnicy...
Rząd ogłosił właśnie korektę do planu rozbudowy dróg ekspresowych. Iława ma wreszcie szansę zyskać nowoczesne drogowe połączenie o standardzie "S". Ta nowa "eska" będzie przedłużeniem drogi "S5" łączącej Wrocław, Poznań, Bydgoszcz i Grudziądz z Olsztynem (i dalej jako S16). Fantastyczna wiadomość, ale żeby z niej wynikły dla nas konkrety musimy wziąć się do roboty i zacząć robić szum medialny poprzez konsultacje społeczne i negocjacje w zakresie szczegółowego przebiegu trasy.
Rodzi się znakomita okazja, żeby zacząć silny lobbing, by jako pierwszy odcinek na odcinku Grudziądz-Olsztyn powstała właśnie obwodnica Iławy.
Droga, której naprawdę potrzebujemy. Już dzisiaj, kiedy kolumny tirów mkną przez centrum miasta pod oknami ratusza, kiedy każdy transport specjalny wiąże się z rozbiórkami rond i niszczeniem elementów miejskiej infrastruktury; kiedy na przejeździe kolejowym na DK16 stoi ogromny korek - dotkliwie odczuwamy, że jesteśmy w drogowej czarnej dziurze.
Chyba pora zawalczyć o swoje. Dotąd kolejne ekipy samorządowe udawały, że problemu nie ma. Wystarczy poszperać w Internecie, żeby się przekonać, że pod hasłem "obwodnica Iławy" nie można znaleźć nic. Nawet skromnego szkicu, planu, czegokolwiek. Dzieje się tak ponieważ Iława cierpi na chroniczną krótkowzroczność swoich samorządowców. [...]
Pora zewrzeć szeregi i łomotać do drzwi Ministerstwa Infrastruktury i wszelkich innych decydentów, i przekonywać, że to jest inwestycja strategiczna nie tylko dla nas, ale i dla całej Polski północno-wschodniej. |
|
| Tomasz Kiejstut Dąbrowski |
| Iława, Niedziela 22-05-2016 |
|
35225. | Odnośnie wpisu numer: 35213 Zbliza sie juz III Zjazd Internowanych w Stanie Wojennym w latach 1981-82 w ilawskim Zakladzie Karnym.
Przygotowania do zjazdu (w grudniu 2016) juz ruszyly. Byli internowani wystapili z prosba do Prezydenta Andrzeja Dudy o objecie honorowym patronatem zjazdu.
Jestem przekonany, ze jedynie Burmistrz Zylinski i Przewodniczacy Rady
Szymanski potrafia zademonstrowac niezlomna wole i determinacje, by Ilawa godnie uczcila kolejna rocznice stanu wojennego, oddajac hold historii, i podziekowanie ilawianom za Solidarnosc z internowanymi, za kwiaty rzucane na druty murow wieziennych... |
|
| kanclerz |
| Ilawa, Sobota 21-05-2016 |
|
35224. | Uroczyście melduję miastu, że w piątek 20 maja Roku Pańskiego 2016
skończyła się w Polsce zafajdana Platforma Obłudy.
Publicznie - w najważniejszym miejscu Polskii, czyli z mównicy parlamentu - drąc uchwałę w sprawie suerenności Polski, strzeliła sobie w pusty łeb.
Niech jej gleba lekką będzie.
No i gdzie się teraz podzieją jej uczniowie butni - Bernadeta Hordejuk, Maciej Rygielski, Marek Polański...? |
| |
Fatal error: Call to undefined function autolink() in /guestbook.php on line 1288
|