|
30607. | Komentarz dla naszej młodzieży, która porzuca Iławę i masowo emigruje za chlebem.
Ranking Eurostatu znowu miażdży polską gospodarkę.
Znaleźć pracę na naszej "Zielonej Wyspie" to nie lada wyzwanie. Okazuje się, że procentowy udział wolnych etatów w liczbie etatów ogółem jest w Polsce niemal najniższy w całej Unii Europejskiej. Mamy przedostatnie miejsce! Wyprzedzamy tylko Cypr. Śmiać się czy płakać...? |
|
| Ola Mała |
| Iława, Wtorek 08-07-2014 |
|
30606. | Przed chwilą zobaczyłem, że "Szanty nad Jeziorakiem" mają się odbyć w tym roku na dzikiej plaży. Zaniemówiłem i tym razem nie wytrzymałem.
Gratuluję władzom miasta Iławy kolejnego obłąkanego pomysłu. Amfiteatr w centrum stoi pusty a koncerty przenosi się na plażę – w piachu i błocie, jak to bywało w poprzednich latach, bo przeważnie pada deszcz. Fantastyczna "promocja" miasta i przyciąganie żeglarzy nad Jeziorak.
Burmistrz Ptasznik robi wszystko, aby iławianie zapamiętali go na tym stanowisku jako najbardziej niekompetentnego człowieka w historii miasta. Jest mi wstyd, że na niego też zmarnowałem swój głos.
Za niedopatrzenie uzgodnienia remontu kolei biegnącej przez Iławę i zamknięcie ulicy Grunwaldzkiej z Wyszyńskiego zamiast wybudowania wiaduktów drogowego nad przejazdem kolejowym – mam nadzieję, że burmistrza i odpowiedzialnych za taki błąd urzędników miejskich rozliczy następna ekipa na czele z prokuraturą za działania na szkodę mieszkańców. [...]
Dla przykładu gmina wiejska pokazała jak się uzgadnia duże projekty komunikacyjne – sześć albo siedem wiaduktów na wiejskich drogach. To są fachowcy, uczcie się od nich. Od 25 lat zajmuję się budownictwem i wiem co jest możliwe.
Kolejną sprawą jest budowa portu wodnego w miejscu starej Bazy Żeglarskiej. Jeszcze nie widziałem projektu, bo ratusz się nim publicznie nie chwalił, ale z plotek sądzę, że to kolejny knot tej władzy – zaprojektowany gigantyczny falochron? Urządzenia przeładunkowe? Potężny kapitanat? Dla kogo lub czego? Jeśli plotki się potwierdzą i miasto naprawdę chce wydać miliony na kompletnie niepotrzebne i kosztowne buble z naszej Kasy, to tym bardziej trzeba przerwać ten obłęd niekompetencji w naszym mieście.
PS. Znając arogancję tej władzy nie spodziewam się odpowiedzi, bo to w stylu Pana Ptasznika i jego "profesjonalnej" kadry. |
|
| Dariusz Kowalski |
| Iława, Poniedziałek 07-07-2014 |
|
30605. | Odnośnie wpisu numer: 30603 Szanowny kolego!
Ferment? Owszem. Zwłaszcza kiedy dotyczy osoby, która bezkarnie śmieje się w twarz prawu, a właściwie bezprawiu, jeżdżąc mimo wyroku bez prawa jazdy i po alkoholu.
Dla takich osobników jest to i owszem, FERMENT, ale nie dla nas, którzy cierpimy potem przez mrocznych typów.
Czyżby kolegę coś na rzeczy spotkało, że czuły jest na ten ferment...? |
|
| Feliks Rochowicz |
|
30603. | Odnośnie wpisu numer: 30602 Panie Feliksie, proponuję zmianę kanału telewizyjnego z informacyjnego na jakiś przyrodniczy, albo sportowy. Mniej krwawych informacji podają, a przy okazji nie będzie Pan musiał siać fermentu na lokalnym forum.
Po co to komu?! |
|
| były uczeń |
|
30602. | Media ostatnio doniosły wiadomość o przestępcy, który w markecie będąc, pewno dla żartu, przyłożył nóż do brzucha jednej z klientek. Wezwana policja gościa zabrała do komendy, przesłuchała i pogoniła do domu. I to wystarczy.
W tym samym programie dedukowano: gdyby taka sytuacja miała miejsce w USA, kraju nadzwyczaj demokratycznym, to taki przestępca miałby dużą szansę zostać trupem na miejscu podczas interwencji policji. U nas odwrotnie.
Powiadają znajomi z mej rodowej wsi, że są tam skazani za prowadzenie "wozu" (pojazd w stanie ruchu, może być wóz drabiniasty o napędzie konnym) w stanie upojenia alkoholem, mając zakaz kierowania i koniem i samochodem, dalej szusują po drogach, nie tylko gminnych. No i co z tego. Nadal jeżdżą bez prawka, nie tylko do Iławy po zakupy, ale też, a po kraju, który nazywa się POLSKA. Cieszą się z życia, ze w Polsce za demokracji jest super.
Moja konkluzja jest taka. Im więcej praw ma człowiek w Polsce, tym mniej "może" polska policja. Oni boją się cienia własnego i kabury od pistoletu, nie mówiąc o złodzieju. Każdy ruszony złodziej i pijak będzie uwolniony, a policjant za interwencję może być posadzony.
Ale ja absolutnie nic nie mam przeciw prokuratorom i sędziom, ja tylko rozważam fakty. Oto, jaką w telewizji od profesora karnisty wypowiedź na wizji słyszałem. Adwokaci są tak pazerni na pieniądze i drodzy, że lepiej przekupić prokuratora, niż wynająć adwokata.
* * *
Słysząc dzisiejszy komentarz rzecznika policji ws zbójeckiego zajścia w sklepie spożywczym, nie mogę pozostać bez słowa. INTRUZ, który przystawiał nóż do brzucha klientce sklepu, potem przeładował pistolet, celując po sklepie - wedle prawa stanowionego, którym posiłkuje się policja - nie czynił zagrożenia życia i zdrowia, czym nie zasługuje na areszt. Tak słyszałem z ust policjanta w telewizorze. Gdyby tenże skaleczył klientkę, to już inne podejście, gdyż czyn, znaczony krwią należy już do bezpośredniego zagrożenia i wówczas posadzono by gościa „na dołku”.
W tym momencie mam bolesne pytanie – trudno kierować je do policji, ale... – taką oto kwestię.
Mnie, obywatela Polski, namierzonego radarem na obwodnicy w Iławie, że przekroczyłem szybkość o 30 km/godzinę wyższą od naznaczonej, ukarano by mandatem załóżmy w wysokości trzystu złotych polskich, gdyż czyn ten, bezpośrednio zagraża zdrowiu i życiu. Nie mogę pojąć tego, że tutaj na drodze zagraża, choć droga szeroka, a na niej ani żywej duszy; zaś w sklepie przykładając do szyi nóż, już nie ma zagrożenia wedle polskiego prawa.
I co Państwo o tym sądzicie? |
|
| Feliks Rochowicz |
| Iława, Niedziela 06-07-2014 |
|
30600. | Mnie interesuje kto pozwolił na postawienie tej przyczepki reklamowej
NA CHODNIKU?
A może iławski basen czerpie zyski z tej reklamy a i straż miejska po znajomości przymyka oko? Ciekawy jestem bardzo. |
| |
| |
|
| zaciekawiony |
| Iława, Sobota 05-07-2014 |
|
30597. | Odnośnie wpisu numer: 30596 Rosjanie informują swe społeczeństwo o inwazji polskich najemników na obwód kaliningradzki.
Jednakowo łajdacy z rządu Tuska (PO) i NBP (SLD) raczą się wykwintnym menu na koszt podatnika, prowadząc "prywatnie" dyskusje o bankowych przekrętach. [...]
Absolutnie nie ma innej rady, jak całkowita wymiana tej rozhulanej bandy w natychmiastowych wyborach.
Takiej akcji terrorystycznej nie zanotowano w żadnym europejskim kraju. |
|
| barman |
| Iława, Piątek 04-07-2014 |
|
30596. | Rosja szykuje prowokację w Kaliningradzie?!
Gubernator „odkrył” inwazję z Polski
"Zachodnie służby działają w celu rozkręcenia Majdanu w Kaliningradzie"
– ogłosił gubernator obwodu kaliningradzkiego Nikołaj Cukanow, który twierdzi, że przez polską granicę, wraz z uchodźcami z Ukrainy, przybywają "napakowani młodzi ludzie na rozkaz zachodnich służb specjalnych, by rozkręcić Majdan w Kaliningradzie".
Czyżby to był wstęp do prowokacji przeciwko Polsce? Rosyjscy "eksperci" z Moskwy natychmiast podchwycili słowa gubernatora. Prasa rozpisuje się na temat "najemników z Polski", którzy wspierają "faszystowski rząd z Kijowa" i przeprowadzają "egzekucje na ludności cywilnej Donbasu". |
|
| skaner |
| KURIER IŁAWSKI, Czwartek 03-07-2014 |
|
30595. | Odnośnie wpisu numer: 30593 Sprawca wypadku mógł być pod wpływem alkoholu... o czym, jak zwykle odpowiednie służby nie chcą widzieć.
Ale gdyby chciały, to 10 razy mogłyby tę bestię namierzyć. Wystarczyłby jeden sms z odpowiedniego miejsca wysłany i w odpowiedniej godzinie, by na gorącym uczynku zatrzymać, skasować samochód i posadzić takiego gnoja za kraty.
W innych krajach [Francja] nawet prezydentów nie oszczędzą gdy zachodzi choćby podejrzenie przestępstwa. |
|
| ORMO-wiec |
| Iława, Czwartek 03-07-2014 |
|
30594. | Wizyta na remoncie trasy kolejowej. Widok z kabiny maszynisty EP-09.
Stan robót: poniedziałek 30 czerwca.
Startujemy z dworca PKP IŁAWA GŁÓWNA w kierunku na Susz, Prabuty. |
| |
Fatal error: Call to undefined function autolink() in /guestbook.php on line 1288
|