Logo Kurier Iławski

Pierwsza strona
INFORMACJE
Opinie
Kurier Zdrowia i Urody
Papierosy
CENNIK MODUŁOWY
Ogłoszenia drobne
Stopka
FORUM

INFORMACJE
Kierowcy szukają objazdów
Zmarł MIROSŁAW ZIELIŃSKI
Dwoje radnych składa mandaty. Dlaczego?
Wariat za kółkiem dosłownie przeleciał przez przejazd!
Narąbana sołtysowa szalała po drogach
Aktor Marcin Mroczek w naszych progach
Przejazd, który częściej stoi
List do złodzieja z propozycją nagrody
Wybuch paczki na komendzie policji. Zobacz nagranie.
Iława znowu traciła wodę!
Zmarł ROMAN BRZOZOWSKI
Radna Jackowska kontra burmistrz Kopaczewski
Istny wariat pędził na czołówkę!
Wielki remont, wielki korek, jeszcze większe nerwy
BETONOWA MAFIA rozbita!
Na wirażu mocno walnęli w drzewo! Co tam się stało?
Tragedia na torach koło Susza
Zmarł Marian Żuchowski
Bernadeta Hordejuk odwołana
Wreszcie wiadukt na wylocie drogi Iława-Grudziądz!
Więcej...

Forum

33126. 
Odnośnie wpisu numer: 33110

Szanowna pani "iławianko 53", ograniczenia są po to, by nie przekraczać prędkości, a nie jeździć z tą widniejącą na znaku.
Prowadziła Pani kiedyś samochód wskazaną przez siebie ulicą Okulickiego?
Wjeżdżając od policji mamy skrzyżowanie dróg, czyli wyjazdy z parkingów - należy zachować szczególną ostrożność. Po 50 metrach, koło Polanki, mamy próg zwalniający. Dalej znów skrzyżowanie koło rozdzielni, następnie wysepka zwalniająca, potem ostry zakręt w prawo, a obok boiska znów próg zwalniający, po czym znów dwa skrzyżowania przed wyjazdem na ulicę Wiejską.
Tylko kaskader, przy wyłączonej z ruchu ulicy Okulickiego mógłby pojechać po niej szybciej niż 20 km/godz.
Cóż jeszcze by pani tam postawiła? Fotoradary, sygnalizacje świetlne, a może kolejne ronda? Trochę rozsądku..
Zlikwidowanie znaku "droga osiedlowa" umożliwiło jedynie parkowanie pojazdów w miejscach do tego niewyznaczonych, czyli przy krawężnikach. Piesi i tak mają pierwszeństwo, bo nie słyszałem o jakimś potrąceniu na drogach osiedlowych w Iławie od lat.
A prędkość 20 km/h trudno, jak wyjaśniłem, przekroczyć autem... Już prędzej rowerem.
Trochę życzliwości, zrozumienia i mniej napastliwości pani życzę.
 kierowca, również osiedlowy
 Iława, Piątek 29-05-2015

33130. 
Odnośnie wpisu numer: 33124

Dziś pochowaliśmy żonę Burmistrza Iławy - Panią Aleksandrę Żylińską.
Wzruszająca uroczystość.
Byli chyba wszyscy. I ci z PiSu, i ci z PO, i z PSL, i z SLD, i nawet z dawnej czerwonej PZPR.
Płakali.
Nie tylko dlatego, że Jemu droga Małżonka odeszła, ale chyba najbardziej, że Adam się rzewnie rozpłakał.
Widziałem to! I sam ledwo ledwo wytrzymałem... Nikt już nie krył łez. Nikt nie zgrywał ważniaka. Równo beczeliśmy. Tak, to był symbol wspólnoty dusz naszych.
A dlaczego o tym piszę...
Bo życie nasze jawi się na tym świecie niczym mydlana bańka. Dlatego należy pogodzić się między swoimi i dalej zaprosić do współpracy ludzi z innych opcji, gdyż tam są również dobrzy ludzie.
Wszyscy znowu i tak spotkamy się przy grobie. To wiadomo na pewno.
 Feliks Rochowicz
 Iława, Piątek 29-05-2015

33128. 
Odnośnie wpisu numer: 33120

Panie Feliksie, dziękuję za odpowiedź.
Serce me się raduje, że już pierwsze kroki zostały podjęte przez Pana.
Nie ukrywam, że jest to temat pilny i zgadzam się z Panem, że nie musi to być typowy orlik, ale coś w rodzaju trawiastego boiska.
Jak trzeba będzie przycisnąć, to niech Pan rzuci hasło. Myślę, że znajdzie czas wielu rodziców, żeby wesprzeć.
 orlikowa
 Iława, Piątek 29-05-2015

33133. 
Partia Obłudy pikuje niczym spadający samolot po pierwszym wybuchu.
Nawet Kukiz już przegonił sojuz yntelygentów i chłopów.
A do jesieni jeszcze sporo się wydarzy.
Dobra nasza. Piąteczek...
 anty-bolszewik
 Iława, Piątek 29-05-2015

33132. 
Odnośnie wpisu numer: 33126

Akurat tak się składa, że zawsze jeżdżę tą drogą i zmorą tej ulicy jest stawianie samochodów przy krawężnikach. Skoro korzysta Pan z tej drogi, to powinien Pan również zauważyć zwiększone natężenie owych kaskaderów, niejednokrotnie ruszających z piskiem opon. Garby nie każdego ograniczają Panie Kierowco. Znak dyscyplinował. Teraz bardzo często w godzinie około 15 przy poczcie jest istny młyn. To, że jest to droga dojazdowa do innych bloków jest wiadome, tylko to, jak się po niej niektórzy poruszają to inna sprawa. Akurat przy wlocie i wylocie nie ma garbów.
Zakręcona droga w środku osiedla, którą przecina dziennie kilkadziesiąt osób aż się prosi o powrót znaku. Bogu dziękować że jeszcze się nic nie stało. Rozsądny kierowca nie będzie rozwijał prędkości na żadnej drodze, rozsądny obserwator zaś zauważy, że rzadko kiedy jedzie ktoś po niej 20 km/h. Skoro, jak Pan mówi, nie można nią szybciej jeździć, to co przeszkadzał znak? Osobiście nie popieram parkowania samochodów przy krawężnikach, bo bardzo utrudniają przejezdność i tak wąskiej drogi, nie wspominając już o pieszych wychodzących zza nich przy każdym chodniczku dochodzącym do sklepów.
Cytat: "Trochę życzliwości, zrozumienia i mniej napastliwości pani życzę".
Nie rozumiem. Pani Anna jest radną od chyba 9 lat. Uważa Pan, że po tylu latach nie mam prawa oczekiwania realnych, potrzebnych i pożytecznych działań? Zamiast tego otrzymuję nieprawidłowości rozdmuchane do rangi afery, bieganinę z aparatem fotograficznym po to, by tak naprawdę uszczypnąć innego radnego. Przykro mi, nie tego oczekuję.
 iławianka 53
 Iława, Piątek 29-05-2015

33109. 
Odnośnie wpisu numer: 33105

Swietnie Panie Henryku. Ma Pan racje.
Pamietam, ze na wiecu wyborczym z Andrzejem Duda w Ilawie nie bylo Wojciecha Szymanskiego, przewodniczacego Rady Miejskiej - podobno reprezentanta PiS-u w Radzie Miejskiej Ilawy... Gdzie ten Pan wtedy byl? Kogo Pan reprezentuje w ratuszu?
Trzeba wiec radykalnych zmian tu, na dole, lokalnie. I to bedziemy robic, Panie Henryku!
 Kazimierz Rochowicz
 Ilawa, Czwartek 28-05-2015

33110. 
Odnośnie wpisu numer: 33094

Ponieważ radna Zakrzewska uparcie milczy w sprawie problemów swojego osiedla, zwracam się do Was Kurierzy z prośbą o wyjaśnienie, dlaczego na Osiedlu Podleśnym przy wjeździe na ul. Okulickiego (dojazd do spółdzielni, poczty, na przeciwko policji) zdjęto tablice ze znakiem teren zabudowany i można jeździć 50 km/h w środku osiedla?
Droga ta jest wąska, zazwyczaj zastawiona samochodami, przebiega przez środek osiedla a wyjazd jest przy gimnazjum nr 2.
Kto pozwolił na zdjęcie tablic?
Przecież dzieciaki z gimnazjum w większości przecinają ją aż dwa razy (roześmiane, rozgadane - młodość w czystej postaci - nawet nie patrzą jak przechodzą), dzieci dochodzą (zazwyczaj biegną, jak to dzieci) nią na boisko i plac zabaw, ludzie do sklepów.
Pomijam fakt, że zawsze jest koszmarnie zatarasowana!
Czy komuś zabrakło wyobraźni? Przecież dzięki temu, że ograniczał kogoś znak, szczęśliwie nikomu nic się nie stało. Czy musi dojść do tragedii?
Czy możecie Kurierzy zająć się tą sprawą?
 iławianka 53
 Iława, Czwartek 28-05-2015

33111. 
Odnośnie wpisu numer: 33110

W poniedziałek 1 czerwca będę miała w ratuszu kolejny dyżur radnego.
Zapraszam wszystkich zainteresowanych w godzinach 15:00 - 16:00.
W szczególności zapraszam "iławiankę 53".
 Anna Zakrzewska, radna Rady Miejskiej

33112. 
A ja zwracam się do radnych miejskich z ulic Ostródzkiej, Ziemowita, Odnowiciela i okolicznych kwartałów, by wreszcie również zainteresowali się tą częścią miasta Iławy.
W tej części miasta stoi tyle bloków, powstają kolejne, budowane są domki, a boiska-orlika nie ma.
Te, które jest (cieszymy się rodzice, że w ogóle jest), asfaltowe i stare peerelowskie boisko już straszy.
Panie Rochowicz, Panie Sochacki może Panowie, by tak zainteresowali się tym problemem.
 orlikowa

33113. 
Odnośnie wpisu numer: 33111

...i wszyscy zainteresowani mają się stawić w ciągu jednej godziny u Pani w biurze na audiencji?
To rzeczywiście poświęci im Pani dużo czasu!
Szanowna Pani, niestety ja nie mam czasu, by stać w kolejce do radnej i szczerze mówiąc tego czasu byłoby mi szkoda. Forum daje możliwość komunikowania się w dowolnej i dogodnej dla siebie chwili. Poruszyłam kilka spraw i dobrze by było, aby i inni forumowicze mieli okazję zapoznać się z Pani stanowiskiem. W końcu nie waha się Pani zajmować się "ważkimi sprawami" na sesji rady, to i na forum może się Pani śmiało i wyczerpująco wypowiedzieć.
Po ostatniej zaś prezentacji Pani biegającej z aparatem fotograficznym w rzekomo Pani godzinach pracy - mniemam, że i czasu ma Pani pod dostatkiem i z techniką jest Pani za pan brat.
Zatem, Pani Anno, do dzieła! Gorącej klawiatury życzę. Skoro nawet Pan Burmistrz Miasta uznaje taką formę komunikowania się z wyborcami i obywatelami, to i Pani (jako radnej) to nie zawadzi.
Czekam na odpowiedź.
 iławianka 53

33114. 
Nie rzucim sejmu, to nasz dom,
Wykurzyć się nie damy.
Z udziałem naszych nóg i rąk,
My żłobów się trzymamy.
Niech się nie łudzi polski lud.
Tak nam dopomóż Bóg (x2)

Do krwi ostatniej, kropli z żył,
Bronimy apanaży,
By jak najdłużej zostać tu,
Każdy z nas o tym marzy.
By nie przeszkodził nam w tym lud.
Tak nam dopomóż Bóg (x2)

A gdy wyborów przyjdzie czas,
To wszystkim obiecamy:
Każdy robotę znajdzie z was,
No i podwyżki damy.
Niechaj się cieszy ciemny lud.
Tak nam dopomóż Bóg (x2)

A po wyborach, kiedy znów
Zajmiemy swe fotele,
To pomyślimy, jakby tu
Powiększyć swe portfele.
Bo w nosie mamy głupi lud.
Tak nam dopomóż Bóg (x2)

Przesłanie takie damy wam,
Ludziska wy kochane,
Co obiecuje poseł wam,
Na wodzie jest pisane.
To może zmienić tylko cud.
Tak nam dopomóż Bóg (x2)
 Marszałek

Fatal error: Call to undefined function autolink() in /guestbook.php on line 1288

33116. 
Odnośnie wpisu numer: 33109

Panie Kazimierzu, cieszę się z Pana wypowiedzi na forum.
Grzeszek umizgów Wojciecha Szymańskiego z lewackimi liberałami PO jest malutkim grzeszkiem. Są o wiele większe.
W swej posłudze nie chcę odnosić się do wybranych nazwisk. Potrzeba radykalnej zmiany "twarzy" PiS-u i ze wszystkich sił postaram się tego dokonać - z pomocą wielu dobrych serc.
Myślę o takich ludziach właśnie jak Pan. I nie chodzi tu może nawet o PiS.
PiS jest wielką siłą. Siłą, która przysłuży się i Iławie, i całej Polsce. Trzeba wreszcie wyjść z cienia ludziom odważnym, honorowym, patriotycznym. Oni pokażą, że wiele potrafią.
Oby więcej takich odważnych Patriotów młodszego pokolenia. Dla Prawdy. Alleluja i do przodu!
W Polakach jest więcej tego, co nas łączy. Nie dajmy sobie wmówić, że istnieje wojna polsko-polska, bo 1000 razy powtórzone kłamstwo uchodzi za prawdę...

* * *

[Andrzej Duda rozlicza rząd PO za aferę Amber Gold, sierpień 2012]