Logo Kurier Iławski

Pierwsza strona
INFORMACJE
Opinie
Kurier Zdrowia i Urody
Papierosy
CENNIK MODUŁOWY
Ogłoszenia drobne
Stopka
FORUM

INFORMACJE
Kierowcy szukają objazdów
Zmarł MIROSŁAW ZIELIŃSKI
Dwoje radnych składa mandaty. Dlaczego?
Wariat za kółkiem dosłownie przeleciał przez przejazd!
Narąbana sołtysowa szalała po drogach
Aktor Marcin Mroczek w naszych progach
Przejazd, który częściej stoi
List do złodzieja z propozycją nagrody
Wybuch paczki na komendzie policji. Zobacz nagranie.
Iława znowu traciła wodę!
Zmarł ROMAN BRZOZOWSKI
Radna Jackowska kontra burmistrz Kopaczewski
Istny wariat pędził na czołówkę!
Wielki remont, wielki korek, jeszcze większe nerwy
BETONOWA MAFIA rozbita!
Na wirażu mocno walnęli w drzewo! Co tam się stało?
Tragedia na torach koło Susza
Zmarł Marian Żuchowski
Bernadeta Hordejuk odwołana
Wreszcie wiadukt na wylocie drogi Iława-Grudziądz!
Więcej...

Forum

33023. 
Odnośnie wpisu numer: 33020

Jako uczestnik wszystkich Marszów Niepodległości jakie są organizowane w Warszawie, a także organizator oficjalnych wyjazdów z Iławy na to wydarzenie, chciałbym teraz usłyszeć od wszystkich:

"PRZEPRASZAM, ŻE WAM NIE WIERZYŁEM/łam" .

I to od posłów, i od dziennikarzy.
A także od zwykłych ludzi, którzy... nie dali wiary nam, Narodowcom, że jesteśmy prowokowani co roku.
W tym też dziennikarz Radia ESKA Iława Pan ARKADIUSZ DZIERŻAWSKI powinien przeprosić za swoje wulgaryzmy po ubiegłorocznym Marszu, które wypisywał na stronie "Iławskich Patriotów" oskarżając nas o rasizm/nazizm i agresję.
Ruch Narodowy to tradycja polityczna i właśnie głównie dzięki Ruchowi Polska odzyskała Niepodległość w 1918 roku, teraz odzyskamy też! A będzie ciężko bo PO moim zdaniem celowo chce przegrać te wybory a także jesienne. [...]
 Łukasz Tulwiński - Ruch Narodowy
 Iława, Wtorek 19-05-2015

33025. 
Zastanawiam się jak nisko trzeba upaść, by dla własnych korzyści upodlić najważniejszy urząd Prezydenta RP do zabiegania o głosy w bulwarowym skandalizującym talk-show telewizyjnym?
Gdzie jest elementarna godność piastowanego najwyższego stanowiska w państwie?
Przecież Pan Bronisław Komorowski nie tylko ubiega się o reelekcję, ale przez cały czas jest prezydentem Polski i to, co wypada kandydatowi, nie wypada głowie państwa polskiego!
Bo przeciętna mieszkanka małego miasta to wie, a Prezydent Komorowski nie wie?
Dokąd zmierzasz świecie mój...?
 iławianka 53
 Iława, Wtorek 19-05-2015

33026. 
Odnośnie wpisu numer: 33025

...a jeszcze nie tak dawno przesłuchanie Pana Prezydenta przez Sąd musiało odbyć się nie w Sądzie, lecz w Pałacu Prezydenta, bo - jak tłumaczono - musi być zachowana powaga Urzędu.

Ps. Obawiam się, że do lemingów i tak to nie dotrze :(
 natasza_pegeerówka
 droczyn, Wtorek 19-05-2015

33027. 
Odnośnie wpisu numer: 33026

Nataszo, po raz pierwszy się zgadzamy - cud Boski :)
Ale tak na poważnie, przecież dziś urząd ten sprawuje Komorowski a jutro być może Duda. Po paru latach ktoś jeszcze inny - chodzi tu o godność najwyższego urzędu w państwie.
Chcę wyrazić mój sprzeciw wobec takiego upadlania funkcji publicznych. Ponoć ryba psuje się od głowy, po tym przykładzie dobitnie to widać...
 iławianka 53
 Iława, Wtorek 19-05-2015

33028. 
Chyba rok nie oglądałem programu Lisa.
Chciałem wczoraj sprawdzić, co tam się dzieje. Wytrzymałem 30 minut, po czym to pudło wyłączyłem.
Od 25 lat wyborów w Polsce nie było takiego skandalu. W I turze wyborów nie głosowałem, bo mi to zwisało. Wczoraj gadzinowy dziennikarz Lis w gadzinowej telewizji za moje pieniądze/abonament znieważał Dudę i jego Bogu ducha winną córkę. Dziś musieli przepraszać.
Miarka się przelała. Idę więc i głosuję przeciw tej szczujni telewizyjnej i solidaryzuję się, i daję głos na Andrzeja Dudę.
 cieśla
 Iława, Wtorek 19-05-2015

33014. 
Odnośnie wpisu numer: 33007

W niedzielnej debacie Komorowski zarzucał Dudzie, że blokuje etat na uczelni, a przecież w takiej sytuacji są wszyscy posłowie, którzy przed wyborem pracowali u jakiegoś pracodawcy - również posłowie PO. Reguluje to ustawa o wykonywaniu mandatu posła i senatora:

Rozdział V.
Art. 29.
1. Poseł lub senator pozostający w stosunku pracy z pracodawcami innymi, niż wymienieni w art. 30 ust. 1, otrzymuje urlop bezpłatny, na swój wniosek, na okres sprawowania mandatu oraz trzech miesięcy po jego wygaśnięciu - bez względu na rodzaj i okres trwania stosunku pracy. Stosunek pracy zawarty na czas określony, który ustałby przed terminem zakończenia urlopu bezpłatnego, przedłuża się do trzech miesięcy po zakończeniu tego urlopu.
2. Pracodawca zatrudniający posła lub senatora, który nie skorzystał z prawa do urlopu bezpłatnego, jest obowiązany udzielić posłowi lub senatorowi zwolnienia od pracy w celu wykonywania obowiązków poselskich i senatorskich.

Art. 30.
1. W okresie wykonywania mandatu posłowie i senatorowie nie mogą wykonywać pracy na podstawie stosunku pracy: w Kancelarii Sejmu, w Kancelarii Senatu, w Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, w Biurze Trybunału Konstytucyjnego, w Najwyższej Izbie Kontroli, w Biurze Rzecznika Praw Obywatelskich, w Biurze Rzecznika Praw Dziecka, w Biurze Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, w Krajowym Biurze Wyborczym, w Państwowej Inspekcji Pracy, w administracji rządowej i samorządu terytorialnego - z wyjątkiem stosunku pracy z wyboru - oraz nie mogą wykonywać pracy w charakterze sędziego i prokuratora, pracownika administracyjnego sądu i prokuratury, a także nie mogą pełnić zawodowej służby wojskowej.
2. Przepis art. 29 ust. 1 stosuje się odpowiednio, z tym że urlop jest udzielany z urzędu.

Art. 31.
1. Pracodawca, u którego poseł lub senator otrzymał urlop bezpłatny, jest obowiązany zatrudnić go po zakończeniu urlopu bezpłatnego lub - w razie jego gotowości do pracy - po wygaśnięciu mandatu, na tym samym lub równorzędnym pod względem płacowym stanowisku pracy, z wynagrodzeniem, jakie otrzymywałby poseł lub senator, gdyby nie skorzystał z urlopu bezpłatnego.
2. Rozwiązanie przez pracodawcę stosunku pracy z posłem lub senatorem, o którym mowa w ust. 1, z wyjątkiem stosunku pracy z wyboru, oraz zmiana warunków jego pracy lub płacy w ciągu dwóch lat po wygaśnięciu mandatu może nastąpić tylko za zgodą Prezydium Sejmu lub Prezydium Senatu.
3. Stosunek pracy z nauczycielem lub nauczycielem akademickim nie może wygasnąć wcześniej niż z końcem roku szkolnego lub akademickiego, następującym po upływie okresu, o którym mowa w art. 29 ust. 1.

* * *

Równie dobrze można by zarzucić ustępującemu prezydentowi, że blokuje stanowisko Prezydenta RP i nie daje szansy młodym. Demagogiczne zagrywki nie już pomogą.

Idź na wybory - zmień Polskę.
 Woźny
 Limża, Poniedziałek 18-05-2015

33015. 
Odnośnie wpisu numer: 33014

Nie tylko Komorowski jest hipokrytą, bo bije z niego swoista perfumeria Platformy.
W Iławie jest podobna sytuacja z członkami i działaczami PO. Oto przykład pierwszy z brzegu: BOŻENA CEBULSKA.
Od prawie, jak policzyłem, 15 lat jest prezesem Warmińsko-Mazurskiej Agencji Rozwoju Regionalnego (WMARR) w Olsztynie, kontrolowanej przez ludzi związanych z PO i zajmującej się przyznawaniem unijnych dotacji przedsiębiorstwom.
Wszyscy milczą, że tyle lat Cebulska blokuje etat w Urzędzie Miasta Iławy.
A jako prezes zarabia w tym czasie naprawdę sowicie i coraz wyżej (BiP).
Zobaczmy:
rok 2012 – 168,9 tys. zł
rok 2011 – 161,5 tys. zł
rok 2010 – 149,7 tys. zł

http://www.kurier-ilawski.pl/czytaj/Odwolano-szefowa-unijnych-dotacji/4180
 urzędnik
 Iława, Poniedziałek 18-05-2015

33016. 
Odnośnie wpisu numer: 33011

...to oczywiste, że wszystkie klakiery tej bananowej postpeerelowskiej RzeczZawłaszczonej, w razie zagrożenia ich interesów i wpływów pójdą za Broną Komorowskim ramię w ramię.
Dlatego nie może dziwić przyparcie jakie zostało mu udzielone przez takich m. in. osobników jak: Wałęsa, Kwaśniewski czy Balcerowicz z branży władzunia i rachunki.
Dalej: Lis, Żakowski, Michnik czy Paradowska z branży propaganda.
Dalej: Wojewódzki, Karolak czy Niemczyk-Czartoryska z branży celebryctwo i szoł dla ociemniania ludu.
Ale pamiętajcie, drodzy Polacy, jak pisał w 1953 roku Konstanty Ildefons Gałczyński:
GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM
ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM!
Dlatego!
Zapraszam cały polski lud na wybory prezydenta w najbliższą niedzielę.
Poczujcie się jak piękne ptaki. Nie dajcie się pętakom!
 wyborca na 24 maja
 Susz, Poniedziałek 18-05-2015

33017. 
Odnośnie wpisu numer: 33016

Dalej bryło z posad świata; nowymi cie pchniemy tory.
A opleśniałej zbywszy się kory, nowe zobaczym lata.
Tą opleśniałą korą Komorowski Tusk z całą jego switą,
z zastępami łajdactwa, niszczą resztę blękitnego ptactwa.

Bóg wyrzekł słowo stań się, Bóg i zgiń wyrzecze.
Kiedy od ludzi wiara i wolność uciecze,
Kiedy ziemię despotyzm i duma szalona
Obleją, jak zgraje brukselskie redutę polskości -
Karząc plemię szaleńców zbrodniami zatrute,
Bóg wysadzi tę ziemię, jak dawną redutę.

Gdzież jest król, co na Anglię tłumy te wyprawia?
Czy dzieli ich nędzę, czy pierś sam nadstawia?
Nie, on siedzi o mil pare na swej brukselskiej stolicy,
Prezydent wielki, euro-połowicy.

Polska jedna twojej mocy się urąga,
Podnosi na cię rękę i koronę ściąga - 24 maja 2015!
 Republikanin
 Iława, Poniedziałek 18-05-2015

Fatal error: Call to undefined function autolink() in /guestbook.php on line 1288

33018. 
Informacje TV Republika
Poniedziałek 18 maja