Logo Kurier Iławski

Pierwsza strona
INFORMACJE
Opinie
Kurier Zdrowia i Urody
Papierosy
CENNIK MODUŁOWY
Ogłoszenia drobne
Ogłoszenia modułowe
Stopka
Wyszukiwarka
FORUM

INFORMACJE
Znowu podwyżka za wywóz śmieci
Nowa sekretarz miasta Iławy
Hulajnogi blokują miasto
Kto wreszcie zlikwiduje szlabany?
Kolejna porodówka zlikwidowana
Szef zapłaci za zmarłego pracownika
Koniec ery Adama Żylińskiego
Zabił ją narkotyk
Odeszła legenda sportu
Nie żyje Aleksandra Zecha
Iga Świątek i Agnieszka Radwańska polubiły Iławę
Droższe bilety autobusów miejskich
Czy ktoś kradnie nawet woreczki na psie kupy?
Paszport wyrobisz w Iławie!
Czy przewodniczący Brzozowski straci mandat?
Znany muzyk jazzowy oskarżony o pedofilię
Remont mieszkania ITBS. Chciałam tylko normalności.
Znaleziono zwłoki kobiety
Dziecko zmarło w Dzień Dziecka
Pierwsza sesja i już podwyżka zarobków burmistrza
Więcej...

Forum

39438. 
Poczytałem sobie "gazetkę przedwyborczą" drużyny Adama Żylińskiego. Poczytałem sobie i inne. Pooglądałem spoty wyborcze i powiem tak - oprócz poważnej oferty dla Iławy od obecnego burmistrza, reszta to jakieś mrzonki. Nie dość, że realizmu co niektórym brak, to jeszcze żadnego większego sensu to nie ma, ani nic nowego nie wnosi.

Dawid Kopaczewski proponuje przyjazny urząd poprzez publiczny rejestr umów - po co te mydlenie oczu? Ktokolwiek się tym interesuje, to wie, że na podstawie przepisów informacji publicznej czy na zasadzie jawności budżetu - te informacje są jawne. Pan Kopaczewski albo tego nie wie albo wie i udaje, że to taka "nowość".
Czy poważnym jest mówienie, że zapewni opiekę psychologiczną dzieciom, o walce z cyberprzemocą, podczas gdy od wielu lat, jak ktoś słusznie zauważył, w każdej szkole funkcjonuje psycholog/pedagog szkolny, a także w PCPR-e, MOPSie, Ośrodku na Chełmińskiej czy Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej.
Mówi o tym, że pogadanki z policjantami to nic, że potrzeba "programu". Tak? Jakiego konkretnie? Konkretów brak. Szkolenia z pierwszej pomocy - a czy dzisiaj się nie odbywają?
Inne szumne nazwy kryją takie kwiatki jak namawianie do korzystania z komunikacji miejskiej zamiast samochodu - akurat, już widzę te tłumy pędzące na autobus!
Jak na kandydata na burmistrza, to niepoważne jest umieszczanie w programie wyborczym wizyty u pierwszej iławianki i iławianina, urodzonych w danym roku! Panie! Czyżby dzieci Panu ten program pisały? Takie to infantylne, że aż żenujące.
Inną atrakcją ma być spotkanie burmistrza z dzieciakami, raz na kwartał - Pan tak serio? To są pomysły na rozwój Iławy?
Tak na marginesie to w ubiegłym roku mignęły mi gdzieś zdjęcia z miejskiej wigilii w MOPS-ie. Szkoda, że Pan nie wie tak prostych rzeczy. Seniorzy też mają różne propozycje. A już przesłuchanie na stanowisko dyrektorów jednostek w obecności Rady to po prostu pomylenie kompetencji. Panie Dawidzie, powiem jedno - czas odrobić lekcje, a nie marzyć o burmistrzowaniu. Nauka nie boli.

Kolejny kwiatek to kandydat Maciej Mikołajczyk, który uważa, że pomoc prawnicza dała mu możliwość poznania "Iławy od środka". Naprawdę myśli Pan, że problem pani "x" czy kłopot pana "y" to oczekiwania mieszkańców? Co za bzdury!
Mówienie o spotkaniach z mieszkańcami na wyludnionym przystanku autobusowym to niezły żart, ale i jakieś takie smutne, aż mi się Pana żal zrobiło. Jak połączyć to z "wybudowaniem żłobków, a przedszkola pozostawi Pan w rękach samorządu" to już nie wiem czy śmiać się czy płakać. Dzięki łaskawco, bo myślałem, że przedszkola publiczne będziesz Pan prywatyzował.
A te wszystkie programy "+" mam nadzieję, że nowy też obejmą "miska ryżu+". To pewnie dla tych, "którym się w życiu nie powiodło". Najlepsze jednak jest to, że z radą miasta będzie Pan współpracował (no już jak muszę to trudno), ale za to jakich ekspertów, a nawet Całe Zespoły Eksperckie będzie Pan powoływał!
No tak, młody i niedoświadczony człowiek, porywający się na władzę, rzekomo "bez układów", za to z całym zapleczem politycznym partii PiS, który jest tak "mocny", że nie wystawił w Iławie miejscowego kandydata. Oj, kiepsko.
Do tego te specyficzne odpowiedzi jego najemników pod różnymi dyskusjami na Facebooku. Marnie, oj marnie.

O Piotrze Żuchowskim i jego ekipie powiedziano już wystarczająco dużo. Nie wspominam już o wszystkich z kontrowersyjnej zbieraniny, której niektórzy członkowie 4 lata temu skakali sobie do oczu czy też radnej, której zaangażowanie w dopełnienie formalności kosztowało miasto ostatnio 25 tys. zł, ale o samym kandydacie.
Zaczął z przytupem, by potem milknąć co raz ciszej i ciszej. Potem nawet wystąpienia przy namiocie, w okół którego podczas nagrań nigdy oprócz samych kandydatów, żadnych ludzi nie widziałem, tak cichły i cichły, że trzeba było słuchać z głośnikiem przy uchu. Całe szczęście, że w końcu całkiem zamilkli.
Zakończyła się pyszałkowatość oraz żonglowanie wszelkimi możliwymi obietnicami, które choć częściowo mogli sami zrealizować ich członkowie komitetu, np. poprzedni burmistrz Ptasznik, czy dyrektor kultury Tomasz Woźniak, albo "fachowiec ze starostwa" Ryszard Kabat - chociaż dobrze wiedzą, że ich realizacja kosztowałaby kosmiczną fortunę, której Iława zwyczajnie nie ma. Oni już byli, sami mogli i co zrobili? NIC. A dzisiaj czarują, że "zmienią Iławę", gdy tymczasem nadal iławianie tkwią przed szlabanem przejazdu kolejowego, a zamiast festiwalu wieprzowiny cieszą się np. na Lotniczą Majówkę.
Piotr Żuchowski pręży klatę, biega w kołnierzyku i obcisłym kombinezonie, ściskając kamienie w dłoniach. Co to ma być? Będzie rzucał czy komuś przywalić chce?
Początkowo nawet oglądałem jego wystąpienia, ale cały czas z tyłu głowy kołatała się myśl, a w zasadzie dwie.
Pierwsza: pomysły takie jak np. zagospodarowanie terenu pod lasem na Osiedlu Podleśnym czy plac zabaw na Piastowskim, to przecież pomysły Adama Żylińskiego!
A druga - Piotrek, Chłopie Złoty, gdzieś Ty był, że do tej pory jeszcze z Iławy nie zrobiłeś krainy mlekiem i miodem płynącej? Cóżeś Ty całe życie porabiał? Pewnie "Złotego Pociągu" chłop szukał - od Warszawy, po Olsztyn i Elbląg.
Teraz, gdy latek przybyło, osiadłoby się w Iławie, która do tej pory była trampoliną po której skakało się w karierze, prawda? Nawet o swoim macierzystym PSL-u milczy, bo partia obumiera i często balansuje na progu wyborczym.

Pozostał na placu boju wyborczego On, samotny wilk, Adam Żyliński. Jako jedyny zaproponował jakiś przemyślany program, która ma ręce i nogi, bo inwentaryzuje stan obecny i wyznacza kolejne ścieżki do różnych celów. Nie tylko przedstawia co już zostało zrobione, ale i to, co jeszcze chce zrobić oraz podaje źródła finansowania.
Remonty istniejących szkół, wybudowanie nowej szkoły i przedszkola na Osiedlu Piastowskim, połączone z informacją o trwających rozmowach o odkupie ziemi pod nią i wskazanie pozyskania środków na realizację - to jest to, czego oczekuję.
Konkretna informacja o remontach starych i wybudowaniu nowych dróg z parkingami w różnych dzielnicach miasta, a także o komunikacji drogowej całego miasta. 
Dalej: o imprezach kulturalnych, o uroczych zakątkach wydzieranych z nieładu i oddanych ludziom dla rekreacji, o kopertach życia dla seniorów, o miejscach dla rekreacji i obiektach sportowych, o poprawieniu warunków bezdomnych zwierząt i ludziom opiekujących się nimi, o długo oczekiwanym remoncie placu przed dworcem PKP, o przebudowie Domu Weterana, o zagospodarowaniu terenu za młynem, o fontannie koło galerii, o lodowisku przy stadionie i pływalni, o otwarciu Centrum Aktywności Lokalnej na Jasielskiej.
Przede wszystkim widać gołym okiem, że to facet, który ma plan i pomysł na realizację - a Iławę, jak sam mówi i co widać, w sercu ma wyrytą.
 Mały Jaś
 Iława, Piątek 19-10-2018

39437. 
Oj, niełatwo miał będzie mój kolega, Wójt Krzysztof Harmaciński. Przeciw niemu ustawił do boju szyk armat (kaliber 150 mm) wysoki stopniem emerytowany oficer Ludowego Wojska Polskiego, Jerzy Małek. On ma chytre zamiary i niech Wójt uważa i wcale nie myśli, że łatwo mu pójdzie.
[...]
Pompejusz był swego czasu rzekł: „Żeglowanie jest koniecznością, życie nie jest koniecznością”.
Na okoliczność tych wyborów samorządowych sparafrazuję Pompejusza.
Wybór Adama Żylińskiego na Burmistrza Miasta Iławy – jest konieczny.
Mój – niekonieczny.
Jeśli jednak wybierzecie i mnie na radnego – przyjmę z… pokorą.
 Feliks Rochowicz
 Iława, Piątek 19-10-2018

39436. 
Wierzę, że Iława dokona mądrego wyboru.
Wierzę, że na burmistrza nie wybierze sobie miłośnika ciepłych posadek, Piotra Żuchowskiego (PSL oraz PO-BIS).
Ludzie, spójrzcie realnie! Przez lata był wszędzie tam, gdzie była dobra pensja, oczywiście zawsze i wszystko tłumaczone przez niego, że to "dla dobra małej ojczyzny". Małej Ojczyzny? Serio? Czy jednak dla własnej kieszeni i portfela?
Teraz, gdy ma już po 50-tce na liczniku życia, nie chce mu się ze swojej wsi Szałkowo za daleko jeździć, więc fotel w iławskim ratuszu przyda się jak znalazł.
Nie dajcie się mamić, że zrobi z miasta krainę mlekiem i miodem płynącą.
Nie wierzcie w głupoty.
Miasto jest jak jedna wielka firma i powinien zarządzać nim menedżer, a nie historyk, poszukiwacz "złotych pociągów" - z miłością do korytka.
 obiektywny obserwator [50]
 Iława, Piątek 19-10-2018

39434. 
Odnośnie wpisu numer: 39429

Napisałeś Grzegorzu o węźle drogowym koło Ostródy. Czy Ty wiesz ile to kosztowało? Sądzisz, że lokalne samorządy byłyby w stanie udźwignąć ciężar finansowy takiego przedsięwzięcia?
Powstał węzeł drogowy i co? Teraz trzeba go utrzymać a przecież to też kosztuje. Jeżdżę często tą drogą również wieczorem, spoglądam na te ogromne rozświetlenie. Ciekawe ile kosztuje całe to oświetlenie węzła drogowego za miastem każdej nocy?
Często słyszę od młodych ludzi w parach, pytanych o potomstwo, że nie stać ich na dziecko. A czy nas jako społeczeństwo od razu na wszystko było stać? Czy Ciebie i Twoją rodzinę stać na wszystko? Na pewne rzeczy pracuje się latami.
Jako człowiek z życiowym doświadczeniem pewnie często stwierdzasz, że młodzi to jeszcze dużo się muszą uczyć i my, nieco starsi, lepiej wiemy i umiemy. Analogicznie w samorządzie też trzeba zdobywać doświadczenie.
Ja, w kontekście wyborów, stwierdzam po raz kolejny: lepszy stary wróg niż nowy przyjaciel.
 ZOK
 Iława, Piątek 19-10-2018

39432. 
„FESTIWAL SMAKÓW” ZAJEDZIE DO IŁAWY!

Food Trucki to mobilne restauracje oferujące dania kuchni z różnych stron świata. Te ogólnopolskie wydarzenie kulinarne zjedzie na 2 dni do Iławy i utworzy niezwykły tabor na parkingu przy kinie (sobota-niedziela 20-21 października).
Jakość, staranność przygotowywania potraw, świeże składniki, autorskie dodatki, pasja i oryginalny pomysł na każde menu. Pyszności będą przyrządzane na miejscu, a goście będą mogli obserwować proces przygotowywania i skosztować specjałów.
Podajcie dalej, zawiadomcie rodzinę i znajomych! Do zobaczenia!
 KURIERZY
 redakcja, Czwartek 18-10-2018

39431. 
Panowie Dariusz Paczkowski i Michał Młotek!
Moglibyście przynajmniej w niedzielę wyborczą odpuścić sobie tę Waszą "wycieczkę historyczną po Iławie".
Nawet jeśli nie będzie to złamanie ciszy wyborczej - to jednak dla wielu jest to postrzegane jako bardzo niesmaczny chwyt "pod publiczkę" z racji waszych kandydatur wyborczych do Rady Miasta Iławy.
[...]
Dajcie ludziom w spokoju podjąć decyzję. [...]
 Głos
 Iława, Czwartek 18-10-2018

39429. 
Odnośnie wpisu numer: 39416

No proszę... Uderz w stół a zagrożeni "oderwaniem od koryta" sami się odezwą. Taaaaaaaaaa, za wszelką cenę utrzymujmy "doświadczonych" samorządowców, bo jak mają potem "byznesmeny" się odnaleźć w nowej rzeczywistości... Przecież ścieżki dojścia są ustalone. A tak... na nowo szukać dojść?
Jaki wpływ na lokalne inwestycje mają działacze lokalni, najlepiej widać w tylko dwóch skandalicznych przykładach: przejazd kolejowy koło białego kościoła oraz przejazd kolejowy na drodze krajówce 16 do Grudziądza.
To tylko fragmencik problemów Iławy.
Co do historii. No tak, jak można naruszać utrwalone zasady trzymania za pysk całego społeczeństwa (to dotyczy też tego co napisałem powyżej, układy zbudowane niech trwają), przecież nie można. Przecież to nie fair.
Kolejna sprawa.
"Tężyzna umysłowa". Po takich sformułowaniach wyczuwam typowy język totalnych, KODerastów, UBywateli, Czarnych Marszów. [...] Poczekam i posłucham kwiku odrywania od koryta.
I nie, ja nie jestem z PiS-u, proszę sobie nie dorabiać teorii. Ale nawet nie będąc w PiS, widzę kto rządzi w samorządach. PO, SLD, PSL i ich rodziny, sympatycy i poddani.
I widzę również jak w skali całego Kraju próbujecie dowalić Polsce nawet na forum EU, aby tylko trzymać się koryta (donosząc, kablując) i próbując podlizywać się Niemcom znowu się rozpychającym jako władcy Europy. Tak, Niemcy już kilka razy to próbowali. W 1914, potem znowu w 1939 (ale wam to nie przeszkadza)
W samorządach to wy od roku 1989 siedzicie. Rządzicie i dzielicie. Za nic macie Obywateli i ich problemy. Ale to Obywatele wam płacą, proszę o tym pamiętać.
 Grzegorz, lat 54

39425. 
Na porodówce iławskiego szpitala powiatowego znowu zmarło dziecko.
Lekarz miał nie zrobić cięcia cesarskiego w nocy, tylko czekał do rana.
No i doszło do najgorszego.
To jest katastrofa z tym szpitalem. Co się jeszcze musi wydarzyć...?
 Amelia
Odp. 
Proszę zadzwonić bezpośrednio do mnie na nr 608-177-158. Ewentualnie można pisać na adres e-mail.
Zapewniamy pełną poufność i ochronę danych informatora w ramach tajemnicy dziennikarskiej.
 RADOSŁAW SAFIANOWSKI

redakcja@kurier-ilawski.pl

39419. 
Odnośnie wpisu numer: 39409

Bartku, po II wojnie gdyby nie było PRL-u, to Polska rozwinęłaby się dużo bardziej i daleko lepiej.
Przypomnę, że Polskę Ludową narzucili nam rosyjscy zbrodniarze, których SLD obecnie broni tak samo jak broni swoich zbrodniarzy z UB i SB.
[...]
Nie rozumiem tłumaczenia, że oni rzekomo coś zbudowali...
[...] Bo błędem SLD jest fakt, że oni bronią UB-eckich emerytur i nadal szkalują prawdziwych bohaterów tamtego okresu.
Moim zdaniem spokojnie mógłbyś w innych barwach działać w tym swoim socjalistycznym przekonaniu.
 Łukasz Tulwiński
 Iława, Środa 17-10-2018

39417. 
Odnośnie wpisu numer: 39407

"Burmistrz musi być przebojowy, nie musi znać wszystkich przepisów prawa samorządowego"
Jasne!
Niczego nie musi. Jak u słynnego Kononowicza: "Nie będzie niczego"! [...]
 Maurycy
 Iława, Środa 17-10-2018

39416. 
Odnośnie wpisu numer: 39407

Grzegorzu - lat 48 - chłopie kochany, nie twórz wizerunku świata na paranoiczne podobieństwo. Cmokanie z zachwytu nad rozbudowywanym węzłem drogowym na południu Ostródy i przypisywanie zasług z tego tytułu lokalnym włodarzom [...], to przykre świadectwo twojej "tężyzny" intelektualnej.
Kogo ty chcesz namówić na takie odkrywcze przemyślenia!? Czy ty wiesz co to są szlaki, ciągi drogowe kształtowane ludzkimi przyzwyczajeniami przez długie stulecia?
Krajowa droga ekspresowa nr 7 skrzyżowana z drogą krajową nr 16 to nic innego jak nowoczesne rozwiązania komunikacyjne przebiegające szlakami ukształtowanymi przez mieszkańców tych ziem od czasów plemion pruskich i zakonu krzyżackiego. Według ciebie w Iławie powinni znaleźć się giganci w ratuszu, którzy mieli obowiązek odwrócić bieg historii i urządzić centrum komunikacyjne w okolicach Iławy. Brawo! Podziwiam twoją przenikliwość.
Twoje nawoływanie do głosowania na młodość (powtarzane jak zaklęcie w każdych wyborach) wypada skwitować w taki sposób: mało to eleganckie, za to głęboko sztampowe.
[...] Porównywanie 60-latka z raptem 20-latkiem niczego do dyskusji nie wnosi, o niczym nie przesądza. Liczy się zupełnie coś innego: charyzma, błyskotliwość, odwaga. Jakie wobec takich przymiotów ma znaczenie data urodzenia kandydata na fotel w ratuszu?
 obiektywna [91]
 Iława, Środa 17-10-2018

39415. 
Odnośnie wpisu numer: 39398

Pan Henryk Lisaj zrobił bardzo wiele dla Gminy Iława, chociażby utwardził prawie wszystkie gminne drogi, doprowadził bieżącą wodę do gospodarstw i domów oraz podłączył telefony.
To najbardziej pamiętam z tamtych czasów wójta Henryka Lisaja, gdy byłam dzieckiem. Tak więc uważam, że to bardzo dużo. Staliśmy się bardziej cywilizowani.
Teraz przy tych drogach buduje się chodniki, o które nikt nie dba i remontuje znowu już wyremontowane świetlice wiejskie.
 Ja
 Iława, Środa 17-10-2018

39414. 
Szybko, zanim złomiarze ukradną!
Zniszczony napis nad bramą wejściową na cmentarz przy Wyszyńskiego w Iławie koło białego kościoła. [...] Ludzie! Przecież to wstyd.
 robak cmentarny
 Iława, Środa 17-10-2018

39413. 
Wybory, gawory.
Moją uwagę zwrócił wymowny fakt, że Piotr Żuchowski NIE WYSTAWIŁ ze swojego komitetu nikogo do powiatu!
Zastanawiacie się dlaczego? Nie zależy mu na powiecie? Nie nooo, zależy!
Ale, podobnie jak Rygielski, Polański i Woźniak nie pchają się do miasta, tak i Żuchowski nie pcha się do powiatu. Jak myślicie? Dlaczego?
Czyżby zgniła koalicja już zawiązana?
Mam nadzieję, że wyborcy w niedzielę wskażą Wam właściwe miejsca i nie dadzą powtórnie okazji do kupczenia jak 4 lata temu, gdy większość ludzi głosowała przeciwko Rygielskiemu, a on i tak pozostał dzięki "koalicji".

Kandydaci do Rady Miasta Iławy:
https://www.kurier-ilawski.pl/czytaj/WYBORY-2018-Kandydaci-do-Rady-Miejskiej-w-Ilawie/5314

Kandydaci do Rady Powiatu Iławskiego:
https://www.kurier-ilawski.pl/czytaj/WYBORY-2018-Kandydaci-do-Rady-Powiatu-Ilawskiego/5313
 Maurycy
 Iława, Środa 17-10-2018

39410. 
NIEZWYKŁA SYTUACJA

Kandydat na wójta gminy Lubawa KRZYSZTOF NITKOWSKI pozwał w trybie wyborczym... sołtysów! Sprawa dotyczy organizacji przez włodarzy sołectw spotkań z wszystkimi kandydatami na wójta. Co zrobił Sąd Okręgowy w Elblągu, a następnie Sąd Apelacyjny w Gdańsku?
Szczegóły znajdziesz w najnowszym wydaniu tygodnika „Kurier Iławski” na stronie 11.
 KURIERZY
 redakcja, Środa 17-10-2018

39409. 
Odnośnie wpisu numer: 39399

...bo w SLD są ludzie, którzy budowali polskie cukrownie, huty, zakłady, stocznie, koleje, domy, ulice, uniwersytety, szkoły itd. Podnieśli kraj z ruin wojennych i dali szansę awansu społecznego milionom chłopów oraz robotników. Ci ludzie przed II wojną byli deptani. Nie mieli dostępu do edukacji, lekarzy, kultury. Po 1945 PRL dał szansę na wykształcenie i stabilizację. Jedni skorzystali, inni nie.
Smutne, że słuszna rewolucja socjalistyczna została ukradziona przez zdemoralizowanych funkcjonariuszy UB i SB oraz działaczy PZPR, którzy zwrócili się przeciwko robotnikom i chłopom. To straszne doświadczenie Polski, które zostawiło trwałą bliznę, nie zostanie zapomniane. Ale Lewica musi żyć w PL. Bo w SLD są ludzie uczciwi, którzy ze smutkiem patrzą na działania koleżanek i kolegów nierozumiejących życia w tzw. Polsce B.
Bez pendolino, ale z zimnym PKS.
Szkoda, że lewica w Polsce skoncentrowała się na liberalnych reformach, które zrujnowały życie milionów. Towarzysz Leszek Balcerowicz, mocno wymalowany na ikonę gospodarki, nigdy nie będzie moim bohaterem. Bliżej mi do Piotra Ikonowicza niż Marka Belki.
Lewica nie musi być antykościelna. Chodzi o to, by zwykli ludzie mieli swoją reprezentację. Kościół jest cenny i nie będę z nim walczył u boku liberałów. Lewica to nie liberalizm, lewica to troska o człowieka z prostym, ale szczerym sercem. Troska o pielęgniarki. Troska o szwaczki. Troska o niepełnosprawnych. Troska o niewykształconych i niezaradnych.
 Bartosz Gonzalez
 Iława, Środa 17-10-2018

39407. 
[...] Mam takie przemyślenie.
Kandydaci na fotel Burmistrza Miasta Iławy. [...] Napiszę o tych "starych". Żyliński, Żuchowski. Działają od lat 90. Pewnie powiedzą, że ileż to oni nie zrobili dla Iławy. [...]
A jak wygląda iławska rzeczywistość?
Pojechałem do Olsztyna. Dojechałem do Ostródy, no i szok. Wskoczyłem na dwa pasy drogi ekspresowej. Z małymi przerwami, trwające prace budowlane, przez Olsztynek wygodnie dojechałem do... Olsztyna. Jeszcze na południowej obwodnicy Ostródy popatrzyłem na drogę S7 w kierunku Warszawy i Gdańska. Za kilka lat ta sąsiednia Ostróda będzie Centrum Komunikacyjno-Logistycznym województwa warmińsko-mazurskiego.
I to tyle.
AŻ TYLE.
Co w Iławie zrobili poprzedni wszyscy burmistrzowie...? [...] Zaniedbali infrastrukturę drogowo-kolejową i wiele innych grzechów struktury, które spowodowały marazm mojego Miasta.
Czy zagłosuję na "stare wygi"? Nie! Ale nie dlatego, że X czy Y nie pasują mi politycznie. Dlatego, że najwyższa pora na zmianę. Na inne spojrzenie. Na otwarcie okna. Na młodych, którzy widzą problemy nadchodzącego pokolenia. I chociaż Młodzi są Młodzi, to każdy z nas kiedyś był Młody. Zarzucanie braku doświadczenia w samorządzie jest w chwili obecnej żałosne. Czyżby mieli mieć doświadczenie Hanny Gronkiewicz-Waltzowej aby, jak w stolicy, okradać całe pokolenia Polaków? Chyba nie o takie "doświadczenie" chodzi.
Zagłosuję na Młodego. Wiem, że jest z PiS, ale jest szansą dla Iławy.
Stare pierdziele niech idą na emeryturę. Burmistrz musi być przebojowy, nie musi znać wszystkich przepisów prawa samorządowego. Od tego ma urzędników, którym My będziemy płacić. Ma obowiązek tylko zapanować na tym... bałaganem.
I co teraz?
Teraz będzie riposta, że Młody nie da rady.
Skończył dobre studia na UWM i ma chęć uczyć się dalej. Dajmy mu szansę. Stare wygi, idźcie już gdzieś indziej wygłaszać referaty na uczelniach, brać udział w promocjach. Dajcie spokój Iławie.
 Grzegorz, lat 54
 Iława, Wtorek 16-10-2018

39406. 
Odnośnie wpisu numer: 39398

"A czym może się poszczycić Pan Henryk Lisaj, który niegdyś piastował fotel Wójta Gminy Iława?"

...tym, że na forum podpisuję się imieniem i nazwiskiem. Ty się wstydzisz ojca i matki albo się boisz władzy, że dostaniesz kopa. Nie dyskutuję z anonimem. Nie startuję w wyborach i nie czekam na żadne profity powyborcze, a ty jak wiesz, że byłem dwie kadencje Wójtem Gminy Iława i nie wiesz co zrobił tamten samorząd, to moje wyjaśnienia nic ci nie pomogą.
Ja też ci nie jestem w stanie pomóc, może ktoś z forum... :-)
 Henryk Lisaj
 Iława, Wtorek 16-10-2018

39405. 
Odnośnie wpisu numer: 39392

Co oznacza "zrobić porządek w szpitalu"?
Magicznie znaleźć więcej pieniędzy na pensje, by lepszy personel zaczął pracować?
Magicznie spowodować, że więcej lekarzy będzie kończyć studia i będą chcieli wiązać się z mieściną?
Bo wydaje mi się, że ten "porządek" oznacza, że ma zostać wymieniona kadra kierownicza, wsadzeni swoi ludzie i tyle. Nic się nie zmieni, bo rzeczywiści nie da się zaczarować.
 Fabio
 Iława, Wtorek 16-10-2018

39399. 
Czytając felieton Bartosza Gonzalesa o demokracji w Iławie, nigdy w życiu bym nie powiedział, że ten kolega jest socjalistą. Pięknie opisał bierność naszych mieszkańców, gdy chodzi o sprawy naprawdę ważne, jak choćby o wybory, a aktywność pojawia się dopiero wtedy, gdy pojawia się szkalujący kapłanów film. [...]
Dlatego dziwię się, kolego Bartku, że startujesz do Rady Miasta Iławy z komitetu komunistycznego SLD, które demokrację ma tylko w nazwie, a w sercu tylko tą "ludową". Dziwię się, że jako katolik startujesz z komitetu ludzików byłego reżimu totalitarnego, którzy nadal chcą niszczyć wiarę chrześcijańską...
Dziwię się, bo gdyby nie szyld pod jakim startujesz - miałbyś mój głos.
 Łukasz Tulwiński
 Iława, Wtorek 16-10-2018

39398. 
Odnośnie wpisu numer: 39395

A czym może się poszczycić Pan Henryk Lisaj, który niegdyś piastował fotel Wójta Gminy Iława? Czyżby tylko krytykować umiał?
 Stanisława
 Iława, Wtorek 16-10-2018

39397. 
Szczyt przedwyborczej bezczelności obecnego paltformianego Burmistrza Krzysztofa Pietrzykowskiego [...].
Na kilka dni przed wyborami ukazuję się laurka. [...] Jak on się wychwala swoimi sukcesami i "spadkiem zadłużenia".
Po raz kolejny zapomniał o jednym, o wyborcach, mieszkańcach swojego miasta i gminy. Nie uwzględnił żadnego przekazu do ludu: organizacyjnie jak głosować, jakie będą karty do głosowania, gdzie znajdują się lokale wyborcze i inne ważne przekazy.
Wymiotować się chce od tego próżniactwa. Redaktorem tej ulotki-agitki jest dyrektor gimnazjum Włodzimierz Paliński. [...] Panie Paliński, nie jest Ci wstyd uczestniczyć w tym cyrku? [...] Czy za to dostał Pan stołek dyrektora szkoły?
 mieszkaniec [353]
 Susz, Wtorek 16-10-2018

39396. 
Odnośnie wpisu numer: 39393

...no i może lepiej dla zasady trzeba było trzymać się swojej zasady, Panie Tomaszu Dąbrowski.
Bo, poza kolejnym atakiem na Żylińskiego, niczego nowego do dyskusji Pan nie wniósł, a "analiza" - daj Pan żyć, tak się uśmiałem z tej Pana "analizy" , że aż mnie brzuch boli.
Może pora zastanowić się nad tematem najpierw własności ziemi na wyspie Wielkiej Żuławie a nie tylko tłuc jak cepem?
Głupio Pan gadał wcześniej, głupio i teraz Pana gada. Nic się nie zmieniło.
 Maurycy
 Iława, Wtorek 16-10-2018

39395. 
Odnośnie wpisu numer: 39394

Chodzi o to, że "po lesie chodzimy a drzew nie widzimy".
Stare zasiedziałe układy mienią się praworządnością łamiąc te prawo gdzie się tylko da lub wykorzystują prawo do celów niegodnych. Tu ominą, tu się zasłonią prawem, tam nagną, bo im, możnym, wypada i robią to nie dla dobra wspólnego, tylko dla prywaty. Takie postawy trzeba pokazywać i napiętnować.
Co do zemsty na wójcie Harmacińskim to przyjdzie ona od wyborców gminy wcześniej czy później! Dorasta młode pokolenie i ma własny pomysł na życie i demokrację.
"Choroba władzy", na którą zapadają wiecznie rządzący jest powszechna.
PiS większością głosów ustanowił w parlamencie od teraz dwie kadencje dla wójtów i burmistrzów. Szkoda, że również nie dla radnych!
 Henryk Lisaj
 Iława, Wtorek 16-10-2018

39394. 
Odnośnie wpisu numer: 39390

Panie Henryku, mam wrażenie, że Panu nie chodzi o sprawiedliwość, ale o zemstę na wójcie.
Nie takie były intencje - chodziło o to, by nie robić szumu tam, gdzie jest niepotrzebny. Festiwal się odbył i zostawmy go w spokoju, fajna impreza i tyle. Jakie niebezpieczeństwo? Bez przesady.
Z małą galerią koło ratusza zrobiono niepotrzebny szum, a wymierzona kara jest kuriozalna w stosunku do przewinienia.
 KRZYSZTOF
 Iława, Poniedziałek 15-10-2018

39393. 
Miałem nie komentować wyborów. W końcu jako "podwójny przegrany" z poprzednich wyborów mógłbym sobie dać spokój tym bardziej, że ani dziś w Iławie mieszkam, ani komitet wyborczy powołałem. Pójdę zatem na kompromis i skomentuję tylko raz.

Przeprowadzę małą ekspresową analizę. [...] W roku 2014 było siedmiu kandydatów, dziś czterech. Żaden z szóstki rywali burmistrza Żylińskiego sprzed czterech lat nie stanął ponownie w szranki w roku 2018.

Szyldy partyjne w tych wyborach nie mają większego znaczenia poza Maciejem Mikołajczykiem (PiS). Jest najmłodszy, niewiele mający z Iławą wspólnego, wspierany przez zmasowaną propagandę partii rządzącej.

Intuicyjnie powinienem być za kolejnym z młodych kandydatem - Dawidem Kopaczewskim. Ma 36 lat, czyli tyle ile ja 4 lata temu. Powołał niezależny komitet [...] i rzucił rękawicę goliatom. [...]

Do boju stanął też polityczny wyjadacz Piotr Żuchowski. [...] Sprawnie zmobilizował najaktywniejszych przeciwników obecnej władzy w Iławie.

Wreszcie dochodzimy do urzędującego burmistrza. Adam Żyliński - dziś już nie obiecuje niczego więcej poza tym, że nikomu w Iławie za jego panowania nie będzie gorzej. W tle przebijają nierozwiązane od dekad sprawy [...] zagospodarowania Wielkiej Żuławy, czy budowy obwodnicy.

Iławianie – wybierajcie!
 Tomasz Kiejstut Dąbrowski
 Olsztyn, Poniedziałek 15-10-2018

39392. 
Odnośnie wpisu numer: 39387

Szpital nie podlega pod miasto, a więc Ratusz i Burmistrz niewiele mogą.
Szpital podlega pod powiat, a więc Starosta.
Zrobić porządek w Powiatowym Szpitalu to... arcytrudne przedsięwzięcie.
Potrzeba zdecydowanego zwycięstwa w wyborach do nowej Rady Powiatu. Jeśli ugrupowania Żylińskiego oraz PIS zdobędą większość miejsc do Rady Powiatu to powinny się dogadać i zrobić porządek.
Wystarczy przypomnieć wybory sprzed 4 lat i karkołomne ohydne układy ręcznego sterowania przez Rygielskiego, Hordejukową (PO) i Polańskiego, który udawał PiS-owca i oszukał prawicę.
Na dźwięk i obraz obecnego nieformalnego obozu PO–PO-bis–SLD oraz sposobu sprawowania władzy w powiecie można dostać "gęsiej skórki".
Czas najwyższy podziękować skompromitowanej koterii samouwielbienia w przecinaniu wstęg na podwórku chorego szpitala. [...]
Wszystko w rękach wyborców.
 Zibi

39391. 
W Polsce od "góry" rządzi prawica.
Jaka będzie współpraca z rządem i wojewodą [w Olsztynie] jeśli w Iławie wygra Piotr Żuchowski kojarzony z PSL-PO...?
Czy będzie pouczał premiera Morawieckiego o inteligencji lub finansach...? Albo ministra Adamczyka o pociągach...?
Lepiej niech znowu zostanie sołtysem albo nauczycielem jeśli już tak lubi pouczać mądrzejszych od siebie.
Był kiedyś w Iławie komitet "Zgoda i Rozwój". W tych wyborach mamy na razie "Niezgodę", a "Niedorozwój" możemy mieć zaraz po wyborach.
 złocisty konserwator

39390. 
Odnośnie wpisu numer: 39335

A może z innej strony? [...] Na przykład tak:

"Narażenie publiczność na niebezpieczeństwo przez udostępnienie i zorganizowanie imprezy na placu budowy amfiteatru w Siemianach"
oraz "Rażące zaniedbanie ze strony nadzoru budowlanego w sprawie budowy amfiteatru w Siemianach".

Ładnie to brzmi do zajęcia się śledztwem przez pana prokuratora. [...] Jeżeli takie będą potwierdzone fakty, to sprawca się nie wymiga.
 Henryk Lisaj
 Iława, Niedziela 14-10-2018

39389. 
Odnośnie wpisu numer: 39380

Po pierwsze musiałby młody kandydat Mikołajczyk (PiS) skończyć trudne projekty milionowe zaplanowane już z pozyskanym dofinansowaniem UE przez obecnego Burmistrza Żylińskiego.
Proszę wyjaśnić, ale mądrzej, rzeczowo - na czym polegać ma, Waszym zdaniem - "nowe spojrzenie na rozwój miasta Iławy". Samo spojrzenie to zdecydowanie za mało. Chętnie poczytałbym o realizacji. Jeszcze bardziej: czy miałby za co realizować. Skąd źródła finansowania?
 Marszałek
 Iława, Niedziela 14-10-2018

39387. 
Ciekawi czy po wyborach nowy Burmistrz Miasta Iławy zlikwiduje nocny "Face Club", bo do tej pory żaden burmistrz przez lata się tym nie zajął, bo nikogo nie interesuje los mieszkańców w sąsiedztwie.
Jestem też ciekaw czy w końcu ktoś zrobi porządek w iławskim szpitalu, bo większość lekarzy przyjmujących w ambulatorium to jakiś ponury żart.
 Andrzej
 Ilawa, Niedziela 14-10-2018

39385. 
STARA LEWICA WOLI ŻYLIŃSKIEGO

Najpierw SLD powiatowe (Marcina Woźniaka) ogłosiło, że w wyborach na burmistrza Iławy poprze kandydaturę Piotra Żuchowskiego (PSL). Jednak miejskie struktury partyjne SLD (Władysława Maćkowskiego) opowiedziały się za obecnie urzędującym burmistrzem Adamem Żylińskim. Na iławskiej lewicy powstał więc ogromny rozłam.
Czytaj więcej w bieżącym tygodniku „Kurier Iławski” na stronie 8.
 KURIERZY
 redakcja, Sobota 13-10-2018

39384. 
WOŹNIAK CHCIAŁ DOWALIĆ. PRZEGRAŁ

Pierwsza taka batalia w trybie wyborczym! Adam Żyliński pozwał do sądu Marcina Woźniaka (SLD) i wygrał.
Sąd zakazał rozpowszechniania nieprawdziwych informacji oraz nakazał ich publiczne sprostowanie na temat rzekomego ograniczania możliwości emisji w iławskim kinie filmu „Kler” i rzekomej obietnicy wybudowania pomnika Lecha Kaczyńskiego w zamian za poparcie PiS.
Wyrok jest ostateczny.
Czytaj więcej w bieżącym wydaniu tygodnika „Kurier Iławski” na stronie 6.
 KURIERZY

39383. 
GINEKOLOG SKAZANY! CZY SPOKORNIEJE...?

„Możesz mnie cmoknąć wiesz gdzie! O tutaj!” – po wyjściu z sali w taki niewybredny sposób zwracał się do reportera ginekolog Powiatowego Szpitala w Iławie ANDRZEJ R.
Sąd uznał go winnym narażenia 30-letniej pacjentki na utratę zdrowia lub życia i skazał na 8 lat więzienia (w zawieszeniu na 2 lata) oraz pieniężne zadośćuczynienie.
O szczegółach czytaj na stronie 8. bieżącego tygodnika „Kurier Iławski”.
 KURIERZY

39380. 
Odnośnie wpisu numer: 39378

Ja też zagłosuję na Mikołajczyka. Wykształcony, młody człowiek, prawnik, inaczej popatrzy na potrzeby naszego miasta.
Iława to miasto emerytów, niewiele się tu nie robi, aby zatrzymać młode pokolenie. Większość młodych wyjeżdża stąd, bo nie ma możliwości otrzymania dobrze płatnej pracy.
 Iza
 Iława, Sobota 13-10-2018

39378. 
Odnośnie wpisu numer: 39372

Harmaciński wiesza się z plakatami gdzie popadnie, a rywalkę Węgłowską lekceważy i nie daje również szans.
Odpowiedz pedagoga brzmi następująco: otóż Krzysztof Harmaciński się zwyczajnie boi i popełnia błędy. Ale nie tylko on, bo takiego stracha ma również w mieście Adam Żyliński. [...]
Miałem nadzieję, że portal info [...] będzie [...] uczciwym [...] przekazem medialnym. Nic bardziej mylnego. Dali się "kupić" słynnemu "stolarzowi z Lubawy" oraz Piotrkowi pseudonim "Złoty Chłopak ze Złotego Pociągu". Rzeczywistość weryfikuje wszystkich.
Nie będę mógł głosować w gminie wiejskiej, bo dałbym na Węgłowską.
Nie tyle dlatego, że nie lubię Krzysztofa, lecz teraz jest taka możliwość, by postawić na młodych bez kumoterstwa.
Będę z żoną głosował w mieście i oddamy głos na Mikołajczyka, bo młody i bardzo życzliwy chłopak jest.
Jest ważne byśmy jako mieszkańcy zadecydowali czy chcemy zmian, a jeżeli już dokonać ich, to tylko na nowość. Bo inaczej to ciężko mówić o jakiejkolwiek zmianie.
 emerytowany nauczyciel
 Iława, Sobota 13-10-2018

39374. 
Odnośnie wpisu numer: 39372

A taki był pewny siebie, że wygra już w pierwszej turze.
Wygląda na to, że Wójta Gminy Iława poznamy po dogrywce 4 listopada. Los Harmacińskiego w drugiej turze jest wówczas przesądzony.
 kornik drukarz
 Gmina Iława, Sobota 13-10-2018

39372. 
Odnośnie wpisu numer: 39326

Ale wstyd Panie Wójcie!
Decyzją Komisarza Wyborczego w Elblągu, Wójt Gminy Iława Krzysztof Harmaciński musi usunąć plakaty wyborcze z gablot sołeckich na terenie Gminy Iława!
Zakreślono termin usunięcia materiałów do piątku 12 października do godziny 15:00. Potem - prokurator.
Według Komisarza Wyborczego, wywieszanie plakatów agitacyjnych w gablotach ogłoszeniowych sołectw narusza przepisy prawa.
 koniczynka
 Iława, Piątek 12-10-2018

39371. 
Odnośnie wpisu numer: 39338

Kampania się rozkręca, krew się leje strumieniami...
Gdzie uciec od tego horroru...?
A tymczasem nasza piękna miss Aleksandra Grysz podbija świat.
Ola na burmistrza Iławy! :-D)
 Bartosz Gonzalez
 Iława, Piątek 12-10-2018

39369. 
Odnośnie wpisu numer: 39360

Zaraz! Piotr Żuchowski był przecież lata temu, jak mnie pamięć nie myli, członkiem Zarządu Powiatu Iławskiego na stanowisku zastępcy starosty.
Mam rację?
Czy ktoś mógłby przybliżyć lub podać przykłady co takiego wtedy zrobił dla naszego regionu iławskiego? Bo ja nie mogę sobie nic przypomnieć.
Dziś znowu obiecuje?
Znowu "Zmienimy Iławę"?
 Mieczysław
 Iława, Piątek 12-10-2018

39368. 
Odnośnie wpisu numer: 39363

Znowu skandal! Święto Nauczyciela w Suszu.
Moja bratanica pokazała karteczkę ze szkoły od wychowawcy, że mają uczniowie płacić składając się na haracz po 8 zł na "święto nauczyciela", bo podobno "ktoś tak ustalił".
Szkoła to około 1000 uczniów, czyli około 8000 zł. Do czyjej kieszeni trafi ta kasa? Czy znowu za nasze pieniądze będą się bawić sami swoi, robiąc sobie kampanię wyborczą za darmo. [...] Bo przecież dyrektor to wierny pomocnik Burmistrza.
Na tych przykładach widać, że kończą się rządy obecnego włodarza Susza. Mieszkańcy gminy czekają na zmiany, bo bezczelność i nepotyzm, a także lekceważenie mieszkańców przez cwaniaków z PO sięgnęły zenitu. Wszytko wyjaśni się na wyborach.
 protestant oddolny
 Susz, Piątek 12-10-2018

39366. 
Zostawmy już w spokoju Panią Ewę Jackowską, która nie ma wyższego wykształcenia. Zostawmy ją jako znaną w mieście krzykaczkę, bo tylko na to się nadaje.
[...] Jakiś czas temu pisała twardo, że na Forum nie będzie się udzielała.
A teraz jednak widzę jej kolejne wpisy. Brak konsekwencji tak samo, jak w całej „złotej drużynie” PO-PSL-SLD-KOD.
Ostatnio będąc na dworcu kolejowym i widząc rozkład pociągów szukałem tego „złotego”, ale nikt go jakoś nie widział.
Osobiście uważam, że Pani Jackowska nie zasługuje na to, by poświecić jej aż tyle uwagi na Forum. Myślę, że guzik kogo obchodzi, co ona ma za wykształcenie. Iława i tak wie kim ona jest i kogo reprezentuje. Wczoraj tam, dziś tu, a jutro z kim? Tacy ludzie są śmieszni.
 emerytowany nauczyciel
 Ilawa, Czwartek 11-10-2018

39365. 
Panie Piotrze Żuchowski!
[...] A po co Panu te kamienie? Rączki będą Panu jeszcze potrzebne do ciężkiej pracy na chleb. Chyba że potrzebne będą jeszcze do wybijania okien, jak w filmie "Brzdąc" z Charlie Chaplinem, gdzie ojciec po synu musiał naprawiać szkody.
A jeśli mają być te kamloty jednak symbolem wyzwań jakie Pan sobie stawia na kierowanie miastem Iławą - to proszę przypomnieć, jakie wyzwania postawił Pan sobie kilka lat temu jako nominowany z PSL-u dyrektor olsztyńskiego muzeum? Czy samo objęcie ciepłej posadki z delegacji partyjnej było wyzwaniem?
Jak tak, to ja Panu podziękuję.
 dociekliwy
 Iława, Czwartek 11-10-2018

39363. 
Odnośnie wpisu numer: 39337

Żałuję, że nie mogłem być na spotkaniu Krzysztofa Sadowskiego (PiS) z wyborcami. Ciekawy bylem jego programu.
Inny Krzysztof, Kępiński, zamarkował ze swoich zamierzeń na skromnej ulotce. Obecny burmistrz Pietrzykowski jest już znany, widać jego robotę i efekty pracy w ostatnich kadencjach.
Niewiele było o programach kandydatów, a szkoda. Wybory lada dzień, może ostatni tydzień przyniesie więcej prezentacji w Kurierze, bądź co bądź poczytnej i jedynej gazecie regionu. Łatwiej będziemy mogli podjąć decyzję na kolejne 5 lat.
Burmistrz Iławy np. zawarł swoje plany dość szczegółowo w 19 punktach.
 wyborca [254]
 Susz, Czwartek 11-10-2018

39360. 
Odnośnie wpisu numer: 39354

Myślę, że ta cała radna Ewa Jackowska ze Starego Miasta jest tylko cwana. A jej działania były zamierzone pod publikę... Tu i tam wejść głośno, pokazać się w stylu:
"A co! Ja nie załatwię?! Ja nie potrafię?!" [...] Obłuda.
 Mieczysław

39359. 
Odnośnie wpisu numer: 39354

Ewuniu szanowna! Ja "pomówienia"? Jakie i gdzie "pomówienia"?
Pani niech się raczej nie denerwuje...
Pani spokojna niech pozostanie do końca...
Bo od kiedy to "traci się honor", zadając pytanie o wykształcenie?
Cóż to za wymysły! Cóż to za bzdury byle jakie!
Honorem za to jest, by pochwalić się swym wykształceniem, kiedy pytają.
To Pani traci, kiedy się upiera nie odpowiadając.
Natomiast milczenie na pytanie jest odpowiedzią. Jasną! Zrozumiałą!
 Ormowiec

39358. 
Nasz Jezioraczek jest cudowny.
Można się w nim kąpać o każdej porze, choćby nawet 10 października. Polecam na rozgrzane głowy w kampanii wyborczej. Taka kuracja kojąca działa rewelacyjnie.
Ogólnie nie doceniamy tego cudu, który mamy pod nosem.
Pół Polski nam zazdrości Jezioraczka.
 Zbyszek

39357. 
Odnośnie wpisu numer: 39353

[...] Zaklinanie rzeczywistości nic nie da. Żaden z nich i tak nie przebije prawdziwego zwycięzcy, co nie robi byle szumu.
Burmistrz Adam Żyliński swoją pracą i osiągnięciami wciąga nosem te wszystkie dziwaczne zabiegi i to jest prawdziwy wygrany.
 Maurycy

39356. 
Dlaczego nie będę w wyborach na Wójta Gminy Iława głosował na Pana Krzysztofa Harmacińskiego? Proste pytanie. Proste odpowiedzi.

1. Mam dosyć noworocznych spotkań urządzanych w [...] dla setek śliniących się zauszników (szlachty, półszlachty, snobów i przydupników).

2. Mam dosyć tych gminnych imprez, na których jest coraz mniej ludzi.
To jest zużycie materiałowe i intelektualne. Ile osób było na dniach beringowskich w Ławicach, albo na jarmarku w Rudzienicach?

3. Mam dosyć dzielenia ludzi na gorszych i lepszych w czasie dożynek. Precz z korytem dla tzw. vipów, czyli - dla szych wójtowych.
 chłop polski
 Nowa Wieś, Środa 10-10-2018

39354. 
Odnośnie wpisu numer: 39344

Panie Ormowcu, ulżyło?
Myśli Pan, że będę prostować bądź potwierdzać każdą historyjkę o swojej osobie? Dla mnie to nic innego jak koło napędowe - gdy wyjaśnię jedno, będzie następne. Nie ma mowy. Nie będę tańczyć, jak Pan mi zagra. To nie ten typ charakteru.
Powtarzam, jeśli będzie taka potrzeba to udostępnię dokumenty. Tylko mam nadzieję, że w chwili weryfikacji zdobędzie się Pan na cywilną odwagę i kulturę osobistą, aby przeprosić za publiczne pomówienia.
I myślę, że pora najwyższa zakończyć tę jałową dyskusję.
 Ewa Jackowska
 Iława, Środa 10-10-2018

39353. 
Odnośnie wpisu numer: 39343

Co się tyczy młodego Mikołajczyka z PiS-u i jego inwazji internetowej w reklamę, ale i odwiedzin polityków górnej półki, a jeszcze są zaskakujące przedsięwzięcia, to taki numer będzie wykręcony Piotrowi Żuchowskiemu z PO-PSL, że aż miło pomyśleć...
Miałeś Pietrek spory elektorat, ale go zatraciłeś. Przybywa wam lawinowo elektorat negatywny. Przygoda z wyborami może się zakończyć śmiechem, bo nie wiem czy wejdziesz do finału.
Młodego Mikołajczyka nie da się już zatrzymać, idzie jak lawina, niesiony na fali rozgłosu rządowego koalicji prawicowej. [...]
 Swój
 Iława, Środa 10-10-2018

39352. 
Odnośnie wpisu numer: 39341

Pani Ewo, wyczuwam agresję w stosunku do mojego grzecznego pytania, nie "żądania", jak to Pani nazwała.
Pytałam ze szczerego zainteresowania, bo jak wcześniej wspomniałam, jest Pani osobą kontrowersyjną i dosyć młodą, więc przed oddaniem głosu chciałam się upewnić czy posiada Pani odpowiednie kwalifikacje do pełnienia tak zaszczytnej funkcji.
Niestety bardzo mnie Pani rozczarowała. Raz, że nie odpowiedziała Pani na moje pytanie, dwa, sposobem w jaki Pani w ogóle odpowiedziała. Ponadto ja nie pytałam o Pani sytuację osobistą, bo akurat to nie jest do niczego Iławie potrzebne.
No cóż, już nie musi Pani wcale odpowiadać na prośby z pytaniami. Mojego głosu ani nikogo z mojej rodziny Pani nie otrzyma.
 Kasia
 Iława, Środa 10-10-2018

39351. 
ZNOWU SZPITAL: GINEKOLOG WINNY!

Po ponad 5 latach procesu przeciwko personelowi oddziału ginekologiczno-położniczego iławskiego szpitala powiatowego wreszcie zapadł wyrok.
Dwaj lekarze (w tym była ordynator oddziału DANUTA B.) i położna byli oskarżeni o nieumyślne narażenie 30-letniej pacjentki na utratę zdrowia lub życia. Dwójka z nich została uniewinniona.
Jednak ginekologa ANDRZEJA R. sąd uznał za winnego i skazał na 8 lat więzienia w zawieszeniu na 2 lata tytułem próby. Czytaj na stronie 8.
 KURIERZY
 redakcja, Środa 10-10-2018

39350. 
Odnośnie wpisu numer: 39339

Nareszcie budzi się pamięć o ludziach, a za nią - buduje się tożsamość i identyfikacja z naszym miastem Iławą.
Nareszcie najważniejsze wartości w życiu człowieka są wydobywane, jego historia, a nie tylko lans do przyszłości.
Bo kto zapomina o swoich korzeniach, ten wysycha marnie i... ginie.
 Marszałek
 Iława, Środa 10-10-2018

39349. 
Odnośnie wpisu numer: 39347

No zobacz pan, co to się dzieje z ludźmi...
W starostwie oraz ich ukochanym szpitalu tyle było kpin, drwin i szydery z „Fontanny im. Adama Żylińskiego” [koło Galerii]. A teraz sami zbudowali nie jedną ale kilka fontann na podwórku szpitala. Dla zmylenia satelity nazwali to „kurtynami wodnymi”. Aha...
I jeszcze niemal wiec komitetu cyrkowego (wyborczego) zrobili, że ho-ho!
Ach te ich „fachowo” wyprężone do kamer muskuły...
I przecież miał być koniec z tym cholernym „betonowaniem miasta”, a tu tyle betonu wylano po całym placu, ło matko... Panie starosto, jak żyć...?
 Agent J-23
 Iława, Środa 10-10-2018

39348. 
Odnośnie wpisu numer: 39344

Pani radna Ewa "Smoczyca", jak o sobie mówi, na pewno jaaaaakieś tam wykształcenie ma. Nie za duże, ale jest.
Ostatnio pochwaliła się listą własnych dokonań na rzecz miasta Iławy. Jest długa, ale zabrakło jednej inicjatywy:
- interpelacja w sprawie niedociągnięć finansowych i audyt kierowanej - wtedy przez dyrektora Tomasza Woźniaka - miejskiej jednostki Iławskie Centrum Kultury.
Dyrektor Tomasz Woźniak (dziś już Ewy Jackowskiej kolega w komitecie wyborczym) miał wtedy przez to problemy z policją oraz, jak pamiętam, z prokuraturą, które wpłynęły na jego wizerunek społeczny. Jak pamiętam, nawet księgowy wyleciał wtedy z roboty.
Fajna babka, czy nie...?
 kolejowy
 Iława, Środa 10-10-2018

39347. 
Odnośnie wpisu numer: 39335

"Równi i równiejsi"...? To ja mam pytanie.
Dzisiaj [środa] jest uroczyste otwarcie m.in. terenu wypoczynkowego za Szpitalem Powiatowym w Iławie [teren wewnętrzny po starym lądowisku na zapleczu szpitala].
Wszystko tam jest robione w ogromnym pospiechu, niedokończone, "na wariata" i "na ostatnią chwilę". Widać więc, że za wszelką cenę starostwo chciało pokazać ten teren, nagłośnić banalną "inwestycję" jeszcze przed wyborami, by pochwalić się wyborcom.
Czy jednak tam dokonano "zgłoszenia o zakończeniu inwestycji" lub też "odbioru budowlanego"? No przecież wszyscy wiemy jak to się odbywa.
Czyli jednak są "równi i równiejsi", co?
Czy jednak ktokolwiek z urzędujących w ratuszu lub z ekipy Burmistrza Adama Żylińskiego biegnie z donosicielstwem do wszystkich możliwych urzędów kontrolujących papierki żeby skorzystać z sytuacji i dowalić konkurencji wyborczej?
A co na to zrobi teraz Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego...?
Czyli jednak są "równi i równiejsi", co?
Gdzie jest nasza radna miejska Ewa Jackowska, kandydatka z komitetu bis-PO-bis-PSL złotego konserwatora Piotra Żuchowskiego z Szałkowa?
 Zenek
 Iława, Środa 10-10-2018

39346. 
Odnośnie wpisu numer: 39339

Proszę zerknąć na zdjęcie przedstawiające ołtarz polowy z uroczystości "Bożego Ciała" przed ratuszem w Iławie.
To był przedział lat około 1946-49... Samotny chłopiec siedzący na dole to wspomniany przez Pana Andrzej Piwowarczyk... U góry na schodach stoją jego dziadkowie i rodzice.
 Niktoś
 Iława, Środa 10-10-2018

39344. 
Odnośnie wpisu numer: 39336

Ta pani [...] mówią ludzie, że ma wykształcenie ekonomiczne i to prawda. Ale może być ekonomiczne również po ledwo skończonym średnim technikum ekonomicznym, nawet bez matury [...].
Pani radna Ewa Jackowska, uporczywie milcząc, nie chce potwierdzić lub zaprzeczyć famie, że skończyła technikum ekonomiczne, bo to tajemnica poliszynela, że z wykształceniem jest ona ledwie technikiem-ekonomistą.
I to - nawet bez matury. Prawda?
Mamy jeszcze drugą i trzecią w Iławie też Ewę z tym samym nazwiskiem oraz wykonywanym zawodem w rachunkowości, czego nie chcę gadać. Wszyscy szybko się zorientują i krzyk gotowy. [...]
 Ormowiec
 Iława, Środa 10-10-2018

Fatal error: Call to undefined function autolink() in /guestbook.php on line 1288

39343. 
Odnośnie wpisu numer: 39336

Droga Kasiu, jeśli to jest prawda, to [...].
Ekypa PO-bis spod niebieskiego namiotu po wyborach pójdzie co najwyżej na dziką plaże.
Ha, coraz częściej na mieście ludzie mówią o tym młodym Mikołajczyku z PiS-iolandii. Nawet ciekawe filmiki w necie puszcza. Podchodzi do miejsc, które są już całkiem zapomniane.
Oj wyborcy już się nie dadzą omamić żadnemu PO, PSL, NO, KOD czy też innym "czerwonym", bądź takim, co listy do wyborców pisali zaczynając od słów „moja wina”. [...]
Jaka tam i gdzie krzykaczka na zastępcę Burmistrza Miasta Iławy! Litości.
[...]
Co to się porobiło w tej naszej Iławie. Rygiel na prezydenta, hahaha.